May 04

Szarkaláb fajok

Növény kategóriája: gyógynövények

Szarkaláb fajok
Boglárkafélék családja (Ranunculaceae)

Leírás és előfordulás: egyéves gyomnövények. Utak mentén, parlagokon, szántóföldeken gyakoriak. Erős karógyökerű, felálló szárú növények. A vetési szarkaláb 20-60cm magas és erősen bokros, a keleti szarkaláb magasabb termetű, szára kevésbé elágazó. Leveleik többszörösen szeldeltek, a levélszeletek keskenyek. A vetési szarkaláb enyhén szőrözött vagy kopasz, a keleti szarkaláb viszont sűrű szőrzettől bársonyos. A vetési szarkaláb virágai szétterülő, a keleti szarkalábé pedig nyúlánk, 30cm hosszú fürtben rendeződtek. A vetési szarkaláb virágai 2-4cm, a keleti szarkalábé 2-7cm átmérőjűek, a sarkantyúk hossza 2- ill. 1cm. Virágaik rendszerint kékek, ill. bíborszínűek, ritkábban rózsaszínűek vagy fehérek. A virágzás májustól júliusig, sarjakról szeptemberig tart. Termése hosszúkás tüsző.
Felhasznált része: a virág.
Főbb hatóanyagai: alkaloidok, antocián-színanyagok és flavonoidok.
Főbb hatásai: enyhe vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és fertőtlenítő.
Felhasználás: vizelethajtó teakeverékek alkotórészeként, teakeverékek küllemének szépítésére, ill. szemborogató forrázatok készítésére.
Megjegyzés: erős hatású alkaloidjai miatt a szarkaláb virágok óvatos felhasználást igényeinek, teakeverékek összetételében is csak kis arányban lehetnek.

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

gyógynövény, gyógynövények