Jul 23

Citromfű

Növény kategóriája: gyógynövények

Citromfű

Melissa officinalis

Lamiaceae/Ajakosok családja

Egyéb elnevezései: kerti méhfű, mézfű, méregnyomófű, citromszagú melissza

A lágyszárú, évelő citromfű Európa déli területein vadon terem. Felálló, gyapjas, 60-70 cm magas szára bokrosan elágazó. Átellenesen elhelyezkedő, tojásdad alakú, fűrészes szélű leveleinek erezete kidomborodik. Fehér vagy rózsaszínű virágai a levelek hónaljában álörvökben helyezkednek el. Apró, barna makkocska termése van.

A leveleket hasznosítják.

A citromfű levele nem illékony vegyületeket flavonoidokat, fenolkarbonsavakat, köztük, rozmaringsavakat stb., valamint kis mennyiségben citrálban, citronellában, gerániolban és linaloolban gazdag illóolajat tartalmaz.

Gyógyhatása:

A citromfű görcsoldó és emésztést segítő tulajdonságát kísérletileg igazolták. Illóolaja baktérium- és gombaölő hatású. Azt is kimutatták, hogy vizes kivonata vírusellenes szer, amely például a herpesz ellen hatásos lehet. A legígéretesebbnek azonban nyugtató hatása tűnik: a klinikai vizsgálatok bebizonyították a citromfű pszichoszomatikus tünetekre gyakorolt pozitív hatását.

Felhasználása:

A citromfű hagyományos görcsoldóként emésztési problémák –renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés, bélgázok– esetén ajánlott. Enyhe alvászavarok kezelésében is alkalmazzák, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Társítható más, hasonló hatású gyógynövényekkel, mint például a hárssal, a golgotavirággal és a galagonyával.

Figyelmeztetés!

Hosszan tartó alkalmazását kerülje, mivel gátolja a nemi hormonok hatását (csökkenti a nemi mirigyek működését).

Alkalmazása:

Belsőleg:

Renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés, bélgázok, enyhe alvászavarok

Teaforrázat: 5g szárított levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe. Napi adag: 1-1 csésze délben és este, étkezés után.

Kapszula: (200mg porból): naponta 3 kapszula, étkezés előtt (gyermekeknek 2 kapszula).

Vizes kivonat: 50 cseppet keverjen el 1 pohár vízben, naponta 3 alkalommal.

Comments Off on Citromfű

Comments are closed at this time.

gyógynövény, gyógynövények